Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in een deel van het lichaam. De oorzaak van oedeem kan veneus zijn (bv dikker wordende voeten/enkels) of lymfatisch.

Lymfoedeem kan  het gevolg van een aangeboren onvoldoende functionerend lymfsysteem (primair lymfoedeem). Meestal is het secundair en het gevolg van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen (borstkanker) of door bestraling.

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over en de oedeemfysiotherapeut kan lymfoedeem adequaat behandelen.

De behandeling bestaat uit manuele lymfdrainage waarbij door een speciale massagetechniek de afvoer van lymfvocht wordt gestimuleerd. Daarnaast is vaak compressietherapie nodig om afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren en krijgt u oefeningen. Dit wordt zonodig ondersteund door ademhalingsoefeningen en lymftaping. Ook krijgt u voorlichting over huidverzorging, preventie en wordt u (indien mogelijk) geleerd uzelf te masseren, te bandageren en/of te tapen.

De oedeemfysiotherapeut werkt samen met de mamma-care verpleegkundige, de chirurg/oncoloog en de verstrekker van elastische kousen.