Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich, zoals het woord al zegt, op klachten en aandoeningen die gerelateerd zijn aan het beoefenen van (een bepaalde) sport. Daarbij gaat het zowel over preventie als herstel van blessures.

Het gaat hierbij om sport op alle denkbare nivo's: van topsporters (in de dop) tot recreatieve wandelaars. De sportfysiotherapeut is als beste in staat te beoordelen of een aandoening specifiek is voor een bepaalde sport en hoe hiermee om te gaan met als doel de sportactiviteit weer zo snel mogelijk te hervatten. Hierbij kijkt hij naar de eisen die een sport stelt aan dat deel van het lichaam wat is aangedaan en hoe het gezonde weefsel daar omheen aangesproken kan worden zodat het herstel wordt bevorderd.

Ook kan hij inschatten of en welke sport geschikt is als therapeutisch middel om de behandeling van een blessure of beperking effectief te ondersteunen en kan hij vaak een indicatie geven hoe lang het herstel zal duren.

De klachten, waarmee mensen juist naar een sportfysiotherapeut gaan, lopen uiteen van een relatief eenvoudige gekneusde enkel tot gecompliceerde rugblessures of revalidatie na een breuk of operatie.

Het doel zal meestal zijn een optimale bewegelijkheid zonder pijn waarna de belastbaarheid van het weefsel kan worden opgebouwd, zodat een snelle terugkeer op het veld of in de zaal mogelijk is.